donderdag 21 mei 2009

20 mei = 1 week oud!

De pups groeien als kool, hun gewichten zijn ongeveer verdubbeld.

Saartje ligt niet meer de hele tijd bij hen, en zoekt wat meer contact met ons.

Wel is ze bij vlagen aan het graven, en is wat onrustig, wil soms in kleine hoekjes kruipen. Het maakt ons, als onervaren fokker, best nerveus: wat is normaal, wat is afwijkend gedrag?


We zijn gewaarschuwd, dit gedrag zou kunnen passen bij het fenomeen, dat de zogende moederhond een kalkgebrek ontwikkeld, tgv verlies via de melk aan de puppy's. Het komt vooral voor bij de kleinere rassen, die relatief grote puppy's hebben. Het is belangrijk dit tijdig te herkennen, want het is een gevaarlijke situatie!


Gelukkig krijgen wij volop ondersteuning vanuit de rasvereniging:
advies om Rennies te geven, een eenvoudig middel waar kalk (calcium) in zit.
Dat blijkt nog geen eenvoudige opgave: kieskeurige Saartje weigert prompt het lekkere eten, waar de gemalen Rennie in verstopt zit.


Toch maar overleggen met de dierenarts, die er niet zo in gelooft. Zij gelooft meer in een gedragsmatige oorzaak: reactie op de verbouwing die bij ons -buitenshuis- al weken gaande is?


Het blijft dus onzeker. Gezien de ruime ervaring binnen de rasvereniging hiermee kiezen we ervoor haar zo goed en zo kwaad het gaat, 1 of 2 Rennies per dag te blijven geven.

We troosten ons nu met het feit dat het beeld de afgelopen dagen niet erger is geworden, en dat Saartje nog steeds fit en kwiek oogt. En last but not least: ze blijft netjes zorgen voor haar pups, die nog steeds goed groeien.

3 pupjes op een rij, waar is nummer 4?Gelukkig, daar is nummer 4!

Binnenkort zullen de oogjes open gaan, spannend!3 opmerkingen:

 1. Jeetje, één week oud alweer. Geboortegewichten verdubbeld. Onvoorstelbaar toch hoe snel het bij honden gaat? Vind je het geen schattig gezicht hoe kleine Saartje nu opeens als moeder fungeert?
  Na 8 juni kom ik graag op kraambezoek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even een vraagje,
  je zei dat nog niet alle pupjes een baasje hebben?

  Ik dacht dat alle pups automatisch een baasje krijgen vanop e wachtlijst van de vereniging?

  Ons mama is dol op markiesjes, en ze had graag binnen een aantal jaar een markiesje gehad.
  Dit omwille van mij en mijn border Fynn :) Want ons Mams heeft ook een border, Quinncy, en die heeft helaas HD-E, is wel al geopereerd en zo, maar toch, een kleiner hondje zou voor hem dus perfect zijn.
  En een markiesje, ons mams valt daar gewoon op ;)

  Verkopen jullie de pupjes via de vereniging? ( de wachtlijst dus) en zijn jullie ooit van plan nog eens een nestje te fokken met saartje ( prachtige meid overigens! )?
  Ik zoek alle info over markies! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Aest en Eloriel
  Dank voor je reactie! Inderdaad plaats ik via de wachtlijst van de vereniging, maar het blijft wel mijn keus naar wie een pup gaat. Mocht je meer info willen: mail me op berrik@planet.nl
  Groet
  Berrik

  BeantwoordenVerwijderen