zaterdag 4 juli 2009
7 weken
dinsdag 30 juni 2009
6 weken
Het eten gaat al beter, al zijn ze er nog niet erg geconcentreerd mee bezig. Er worden wat hapjes genomen, even gespeeld, en weer even gegeten etc. We wachten een tijdje, en zetten dan toch maar de etensbak weg. Ze zullen moeten leren begrijpen wat "etenstijd" is. 4x per dag bieden we ze eten aan: 1x pap, 2x brokjes, 1x vlees. Dat laatste vinden ze het lekkerst.
Samen knagen aan een te groot bot
Een uitstapje naar buiten, met alle pups en Saartje, bleek een matig succes: de pupjes vonden het interessant, maar we hadden onvoldoende rekening gehouden met Saartjes overdreven drang haar pups te beschermen. Onze normaal zo timide hondje ging als een "wilde stier" op elke onschuldige passant af! Dat lijkt ons geen goed voorbeeld voor de kleintjes. Volgende keer dus maar zonder moeder naar buiten.
woensdag 24 juni 2009
5 weken
Wel maakt Toby een inhaalslag qua gewicht, hij haalt bijna Zippi in! Zuske / Zyra blijft hier onbetwist nummer 1. Zulla blijft de kleinste, maar hij groeit wel keurig.
Zuske is begonnen met kwispelen, en dat doet ze vol overgave, echt geweldig om te zien! Ook blijkt zij een ware "Houdini": hoe goed we ook het pupgedeelte proberen af te schermen, zij weet steeds een gaatje te vinden waar ze doorheen kan wurmen met haar mollige lijfje. Ze weet zich zelfs op te hijsen aan de bank!
Saartje is nu minder bezig met voeden, en meer met opvoeden. Ze speelt met ze, en pakt ze daarbij soms (zo lijkt het voor ons) stevig aan. We hebben vaak geen idee waarom ze dat doet, maar we vertrouwen blindelings op haar opvoederskwaliteiten.
4 weken
Het lopen gaat steeds beter! Als kleine parmantige bolletjes schuifelen ze over de vloer. In "golven" komen de pupjes langzaam tot "leven", stoeien dan dat het een lieve lust is, om dan langzaam weer "uit te doven", knus tegen elkaar aan gelegen.
Uiteindelijk slapen ze niet meer in de werpkist, in dit speelgoedhuisje slaapt het veel beter!
zondag 7 juni 2009
3 weken
zaterdag 30 mei 2009
2 weken
En de oogjes zijn open! We zaten daar al vanaf zo'n 10 dagen op te wachten. Maar zagen niks. Maar misschien hadden we er ook een wat te rooskleurige voorstelling van: je ziet slechts een oogspleetje, waarmee een oogje je nog blauwgrijs wazig aan kijkt. Ze zien volgens mij nog steeds niet veel?
Wel lijkt het begin van staan zich aan te kondigen! Nu nog vooral "buikschuivertjes", zie ik af en toe toch wel een pup zich omhoogduwen, in een poging te staan. Nog erg wiebelend, gemakkelijk omvallend, maar het begin is er!
Af en toe zie ik ze ook een soort onderzoekende hapbeweging maken, grappig.
Toch maar ongerust op zaterdag (vandaag) naar de dienstdoende dierenarts, die Saartje van top tot teen onderzocht, bloed geprikt met diverse bepalingen. Gelukkig bleek alles normaal, maar dan blijft natuurlijk de vraag waar dat rare gedrag vandaan komt. Psychisch????
We gaan maar eens extra met haar wandelen, en misschien helpt het, niet te veel op het vreemde gedrag te reageren.
donderdag 21 mei 2009
20 mei = 1 week oud!
Saartje ligt niet meer de hele tijd bij hen, en zoekt wat meer contact met ons.
Wel is ze bij vlagen aan het graven, en is wat onrustig, wil soms in kleine hoekjes kruipen. Het maakt ons, als onervaren fokker, best nerveus: wat is normaal, wat is afwijkend gedrag?
We zijn gewaarschuwd, dit gedrag zou kunnen passen bij het fenomeen, dat de zogende moederhond een kalkgebrek ontwikkeld, tgv verlies via de melk aan de puppy's. Het komt vooral voor bij de kleinere rassen, die relatief grote puppy's hebben. Het is belangrijk dit tijdig te herkennen, want het is een gevaarlijke situatie!
Gelukkig krijgen wij volop ondersteuning vanuit de rasvereniging:
advies om Rennies te geven, een eenvoudig middel waar kalk (calcium) in zit.
Dat blijkt nog geen eenvoudige opgave: kieskeurige Saartje weigert prompt het lekkere eten, waar de gemalen Rennie in verstopt zit.
Toch maar overleggen met de dierenarts, die er niet zo in gelooft. Zij gelooft meer in een gedragsmatige oorzaak: reactie op de verbouwing die bij ons -buitenshuis- al weken gaande is?
Het blijft dus onzeker. Gezien de ruime ervaring binnen de rasvereniging hiermee kiezen we ervoor haar zo goed en zo kwaad het gaat, 1 of 2 Rennies per dag te blijven geven.
We troosten ons nu met het feit dat het beeld de afgelopen dagen niet erger is geworden, en dat Saartje nog steeds fit en kwiek oogt. En last but not least: ze blijft netjes zorgen voor haar pups, die nog steeds goed groeien.
Binnenkort zullen de oogjes open gaan, spannend!
maandag 18 mei 2009
De namen
De kennismakingsgesprekken met eventuele baasjes gaan eerdaags beginnen, spannend.
zaterdag 16 mei 2009
Dag 4
Het is echt fantastisch om tijden naar de pupjes te kijken, hoe ze zich vastberaden door en over elkaar heen wringen op zoek naar een tepel. Soms ook met gefrustreerd gepiep als ze die niet snel genoeg vinden! Tussendoor liggen ze regelmatig te slapen.
De eerste dagen
Door problemen met de weegschaal kon ik pas de tweede dag beginnen met wegen:
Zwarte teefje: 226 gr
Zwarte reutje: 160 gr
Teefje zwart met wit vlekje: 202 gr
Zwartwitte reutje: 162 gr
De teefjes zijn dus zwaarder dan de reutjes!
Daarna groeiden de pupjes minstens 20 gr per dag, dat gaat dus heel netjes.
Verder moet natuurlijk ook op Saartje gelet worden:
eet ze goed, poept / plast ze goed? Uitvloed uit vulva? Gelukkig gaat dat allemaal goed.
Sinds de bevalling heeft Saartje alleen nog maar oog voor haar kroost, de hele dag is ze bezig met buikjes, kontjes, bekjes likken, op elk piepje reageren, kortom: ze is een heel zorgzaam moedertje. Ons ziet ze nauwelijks staan, wat voor ons wel even wennen is, aangezien ze normaal zo baasgericht is.
We laten haar elke paar uur even uit, en komen dan niet verder dan het grasveldje voor ons huis, dan moet ze weer terug! Ze gunt zich nauwelijks tijd om haar behoefte te doen.
Eten krijgt ze ook regelmatig aangeboden, ze eet gelukkig uitstekend (puppyvoer of vlees (Rodi ed, is ze dol op).
Op dag 3 's avonds, en op dag 4 ook overdag, is ze bij vlagen aan het piepen, is dan ook wat onrustig. Even uitlaten helpt niet.
Wat ook opvalt: de pupjes kunnen nu echt af en toe diep slapen, wat er heerlijk relaxed uitziet!
Haar tepellijsten voelen op sommige plekken hard en extra gezwollen aan. Komt de borstvoeding op gang? "Toeschieten van het zog" is misschien ook pijnlijk voor de net bevallen teef?
Zeker weten we het niet, maar we wachten even af.
En onze reu Dobby? Die vond eerst het gepiep van de pupjes erg interessant, maar inmiddels blijft hij respectvol uit de buurt. Af en toe even over de rand van de werpkist kijken is voor hem voldoende.
Even voorstellen..4 puppy's!
vrijdag 15 mei 2009
De bevalling!
Op dinsdag 12 mei (59 dagen na 1e dekking) 's avonds besluit ik, de komende nachten beneden bij haar in de huiskamer te gaan slapen. Saartje blijkt de hele nacht opvallend onrustig, bank op en af, heen en weer lopend.
Woensdag 13 mei (60 dagen na 1e dekking) bleef dit zo, waarbij ze ook veel ging graven: in de (inmiddels klaarstaande) werpkist, op de bank, etc.
Ook opvallend: mijn aanwezigheid werd erg op rpijs gesteld: zodra ik maar even naar boven ging, stond ze luidkeels onderaan de trap te piepen "ga nou niet weg!"
Voor mij was het duidelijk: ik blijf vandaag thuis, ga nergens heen, want het gaat beginnen!
Eind van de middag gaat ze de werpkist vrijwel niet meer uit. Rond 16.30 begint ze te piepen en te "rillen", staart strak naar beneden. Even later houdt dit op, ze hijgt, en even later begint ze te persen, en verliest ze wat vruchtwater.
17.48: ze zit met de rug naar me toe haar vulva te likken. Ik zie haar niet meer duidelijk persen, maar durf haar niet te storen, om te kijken wat er gebeurt. En dan..zie ik opeens een piepklein puppiehoofdje erbovenuit komen, al schoongelikt en wel!! Een mooi glanzend zwart pupje.
18.15: weer hijgen, liggend perst ze, en daar komt weer een zwart pupje! Even later de nageboorte, die keurig opgegeten wordt.. De navelstreng doorbijten blijkt wat lastig, ze is er erg druk mee bezig.
18.25: nummer 3! Weer zwart, maar gelukkig blijkt bij tussendoor inspectie, dat de eerste een teefje is, de tweede een reutje (piemeltje is piepklein, soort knopje op de buik..), en de derde is een teefje met een wit vlekje op de borst. Allemaal dus gelukkig nog wel te onderscheiden zonder strikjes oid.
Saartje is druk bezig met nageboorte opeten, pupjes schoonlikken, navelstreng verder afbijten, etc.
19.50: ze begint weer te hijgen, even later persen, en ja hoor, een vruchtzak met iets wits (?) hangt uit haar vulva. Pupje nummer 4 blijkt zwart met veel wit. Wel lijkt deze wat slapper, en Saartje is druk bezig de vruchtzak bij het kontje kapot te knagen. Nu voel ik toch behoefte me ermee te bemoeien: de vruchtzak bij de hals losgescheurd, het koppie vrijgemaakt. De rest is weer voor Saartje, die rustig doorgaat met likken en vruchtzak lostrekken. Gelukkig begint het pupje al gauw te bewegen en te ademen!
De bevalling is volbracht! Ik ben vol bewondering, want Saartje bleef de hele bevalling rustig, leek precies te weten wat ze moest doen, geweldig.
Eigenlijk moet ik nu de puppy's nog eens goed bekijken (klopt het geslacht? moeilijker te zien dan ik dacht!) en te wegen. Maar Saartje wordt erg onrustig als we een pup willen oppakken, dus ach, we laten het maar even.
Saartjes zwangerschap
Met onnozel ongeduld, dachten we dat ze wel snel dikker zou worden. Maar allesbehalve dat gebeurde de weken erna! Wel viel vanaf ca 1 april (18e dag na 1e dekking) op dat ze weinig eetlust had. Maar ja, dat had ze wel vaker, bij periodes, zonder dat we wisten waarom.
Elke dag maar kijken: groeit ze al iets? Zien we de tepeltjes al wat groter worden?
Pas op 18 april (35e dag na 1e dekking!) wisten we het zeker: ze groeit! Waar ze ons eerst weken in spanning had gelaten, leek het daarna of we haar per dag zagen groeien. Haar tepels groeiden "mee".
Misschien niet voor buitenstaanders goed te zien (Saartje is normaal erg slank), maar voor ons duidelijk. Haar eetlust was inmiddels ook (meer dan) hersteld.
Wat ik apart vond: sommige reuen bleven op haar reageren alsof ze nog steeds loops was.
De dekking
donderdag 7 mei 2009
Een reu kiezen
De markiesjesvereniging biedt hier gelukkig veel begeleiding. In principe krijgt elke aspirantfokker een fokadvies bestaande uit 3 geselecteerde reuen, waar de fokker uit kan kiezen.
Ik vond het leuker me er eerst zelf in te verdiepen:
- Zo leerde ik oa dat je eerst heel goed de "minpuntjes" van je eigen teef moet kennen. Na een drietal keuringen / shows met Saartje wist ik dat wel aardig.
Geen enkel reu of teef is perfect. Kunst nu te zoeken naar de reu die op die "minpuntjes" juist heel goed scoort.
Uiteraard is het karakter ook heel belangrijk! Een paar aandachtspuntjes daarbij bijvoorbeeld: persoonlijk heb ik niet zoveel met jachtinstinct, en ook op al teveel gekef zit je met deze hondjes echt niet te wachten. Waaks zijn is akkoord, maar niet te overdreven.
- Vervolgens heb ik de diverse keuringsverslagen vanaf 2006 (worden gepubliceerd in het verenigingsblad) en daarbij een stamboomsite (oppassen met familiebanden) doorgespit
- Hier heb ik een hele lijst reuen uit geselecteerd, en die aan de fokcommissie van de vereniging voorgelegd. Die wist daar nog informatie en advies aan toe te voegen, waardoor weer een aantal reuen afvielen (bijv. patellaluxatie in de familie, gecastreerd, etc).
- Tot slot hield ik een drietal over waar de fokcommissie mee akkoord ging, leidend tot het "fokadvies". Een combinatie van reisafstand, en nog een laatste blik op de stamboom, maakte dat ik een eerste reu uitkoos om eens kennis mee te maken.
En dat klikte! Ziehier Maasmarkiesjes Vrister, een mooie vent, met nog een leuk karakter ook:
Bij het eerste bezoek werd Saartje direct zeer hartelijk verwelkomd door Vrister, die al helemaal verliefd was. Oftewel: haar loopsheid leek nog een paar weken weg, maar ze rook blijkbaar al erg interessant. Dus Vrister enthousiast, Saartje grommend en grauwend, een leuk stel zo...
Nu vol spanning wachten op de loopsheid, en het juiste tijdstip om te dekken!
Waarom een nestje?
We hebben altijd "tweedekans"honden gehad, dwz we vonden dat we een volwassen asielhond een tweede kans moesten geven. En daar hebben we nooit spijt van gehad! Diverse leuke (bastaard)honden gingen vooraf aan ons markiesje.
Tot het begon te kriebelen: ik wilde zo graag een keer een hond vanaf pup meemaken en zelf opvoeden.
Jaren geleden stond ik een keer met een kraam van een herplaatsingstichting op een hondenshow in Zwolle. Daar ontmoette ik een aardige fokker van markiesjes met haar hondjes, en ik was verkocht! Een hele tijd later (men moet wel geduld hebben voor een markiesje) mochten we onze Markiesjes Gaerd Wendelmoed Sarah bij haar ophalen, oftewel Saartje, geboren op 1 juni 2006.
En ze bleek een geweldig hondje, wat een gezellig, slim, aanhankelijk, speels en grappig hondje!
Maar met het kiezen voor een markiesje kies je ook voor een ras in opbouw, maw je krijgt de vraag om mee te werken hieraan. Eerst de nestkeuring met 1 jaar oud, om te kijken of jouw hondje zodanig voldoet aan de rasstandaard om ingezet te kunnen worden. Voor alle ins en outs hiervan verwijs ik graag naar de mooie site van de markiesjesvereniging http://www.markiesjesvereniging.nl/
Wat die keuring betreft: laat daarbij duidelijk zijn dat jouw markiesje natuurlijk zonder twijfel gewoon de mooiste is die daar dan rondloopt!
Hoe dan ook, Saartje kreeg zowaar een "uitmuntend" beoordeling, en daarmee lag er een zekere verantwoordelijkheid om toch in ieder geval één keer te proberen te zorgen voor nakomelingen.
Na uitgebreide voorbereiding in de zin van erover nadenken, lezen, ervaringen aanhoren, etc besloten we: we gaan het proberen!!